امروزه مکملهای سوخت در پمپبنزینها و تعمیرگاهها موجود است و رانندگان از این محصولات برای کاهش مصرف سوختخودرو، افزایش کارایی و کاهش آلودگی محیطزیست استفاده میکنند. اما این سؤال پیش میآید که آیا مکملهای سوخت برای همه خودروها مناسب است؟ تا چه میزان از یک مکمل سوخت انتظار عملکرد خوب داشته باشیم؟ مکملهای سوخت چه عوارضی برای خودرو دارند؟
مضرات مکمل بنزین برای خودرو
برخی از تعمیرکاران به عرضه مکملهای بنزین در مغازهها خود مشغول هستند و برای این مکملهای بستهبندیشده؛ تبلیغات زیادی انجام میدهند. ازنظر آنها مکملهای سوخت میتواند کارایی و عملکرد خودرو را افزایش دهد. بنابراین هر خودرو با اضافه کردن آن به بنزین خود میتواند عملکرد بهتری داشته باشد؛ بهطور مثال مصرف سوخت را کمتر و پایداری آن را بیشتر خواهد شد؛ در دمای کم یخ نمیزند، آلودگی کمتر ایجاد میکند و ….
اما ازنظر علمی هیچ یک از فواید این مکملهای سوخت ثابت نشده و بهصورت رسمی برای آنها استاندارد در نظر گرفته نشده است. طبق بررسیهای انجام داده توسط کارشناسان این مکملهای سوخت علاوه بر اینکه هیچ تأثیری در نحوه سوخت بنزین و عملکرد خودرو ندارند؛ بهمرور میتوانند بر موتور خودرو و همچنین محیطزیست تأثیر منفی گذاشته و آن را دچار مشکل کنند.
البته تأثیرگذاری این مکملهای سوخت در خودروها، متفاوت است. در برخی خودروها این مکملها میتوانند فرایند احتراق سوخت خودرو را ارتقا بخشیده و شتاب خودرو را زیادتر کنند؛ درنتیجه خودرو با هر لیتر بنزین، کیلومتر بیشتری را میپیماید. این نتایج در همه خودروها با هر نوع موتور و سوختی صدق نمیکند. علاوه بر این فوایدی مانند کاهش آلودگیهای زیستمحیطی با استفاده از این مکملها رد شده است. بهطوریکه در صورت نشت آنها به محیط بیرون میتواند بسیار خطرآفرین باشد.
بهترین جایگزین مکمل بنزین
یکی از بهترین جایگزینهای برای مکمل سوخت استفاده از بنزین سوپر است که در بیشتر جایگاههای سوخت در دسترس است. بنزین سوپر در مقابل بنزین معمولی عدد اکتان بالاتری دارد و این امر باعث میشود در مقابل احتراق زود هنگام در محفظه مقاومت کند. در واقع بنزین سوپر مقاومت بالاتری داشته و دیرتر از بنزین معمولی میسوزد. بیشتر خودروهای ساخت جدید با استفاده از بنزین سوپر عملکرد بهتری را ارائه میدهند؛ اما در مقابل برخی خودروهای قدیمی در صورت استفاده از بنزین با عدد اکتان بالا، دچار مشکل خواهند شد.
انواع مکمل اکتان بنزین
بهطورکلی مکملهای سوخت به دودسته مکملهای افزایش عدد اکتان و مکملهای تمیزکننده مدار سوخت طبقهبندی میشوند که در این بخش به آنها میپردازیم:
اکتان بوستر یا تقویت کننده اکتان (Octane Boosters)
اکتان بوستر یا مکملهای افزایش عدد اکتان میتواند عدد اکتان بنزین را بالاتر ببرد. هر چه قدر عدد اکتان بنزین بیشتر شود مقاومت آن در برابر احتراق نیز زیادتر میشود؛ درنتیجه موتور دچار ناک یا ضربه نمیشود.
ناک یا ضربه چیست؟ ناک یا ضربه در واقع به صدای خودرو در حین بالا رفتن در مسیرهای مانند سربالایی اشاره دارد. در این شرایط سوخت و هوایی که در سیلندر خودرو قرار دارد؛ به علت گرما موتور و محفظه احتراق، زودتر از موعد جرقهزنی آتش میگیرد و منفجر میشود که نشاندهنده مقاومت پایین سوخت است.
اکتان بوستر ها دارای اتانول و اتر هستند و با اضافه کردن آن، مقاومت بنزین بیشتر شده و درنهایت در مصرف سوخت و عملکرد خودرو ارتقا ایجاد میشود.
تمیزکنندههای انژکتور شور (Fuel Injector Cleaners)
گرفتگی سوزنهای انژکتور بهمرورزمان باعث اختلال در احتراق سوخت میشود و این ممکن است برای خودرو شما مشکلاتی ایجاد کند. این مکملها میتوانند سوزنهای انژکتور را تمیز کرده و مانع این مشکل شوند. در واقع این مکملها بهصورت شوینده انژکتور عمل کرده و کارایی خودرو را بیشتر میکنند.
البته کارشناسانی که با مکملها سوخت مخالفاند؛ بر این عقیده هستند که فیلترهای بهکاررفته میتواند ناخالصیهای سوخت را جذب کند. علاوه بر این در صورت وجود این ناخالصیها، اندازه آنها یا خیلی ریز و یا خیلی درشت است و مکمل سوخت نمیتواند عمل شستوشو و تمیز کردن انژکتور را انجام دهد.
تثبیتکننده بنزین (Gasoline Stabilizers)
این تثبیتکنندهها در حین استارت زدن خودرو سیستم سوخترسانی را ارتقا میبخشند. علاوه بر این از خردگی در سوختها جلوگیری میکنند.
مکمل ضد یخ سوخت (Anti-Gelling Additives)
پارافین موجود در سوخت در دما پایین میتواند مشکل آفرین شود و مانع از گردش سوخت شده و در سیستم سوخترسانی و احتراق مشکل ایجاد کند. شما میتوانید از مکمل ضدیخ گازوئیل برای جلوگیری از این مشکل استفاده کنید.
لینک کوتاه: