مدیران اجرایی و منابع انسانی همیشه به برنامه های مدیریت استعداد – اموزش، استخدام و حفط کارمندان مستعد – توجه ویژه ای دارند. اما برای رسیدن به سطح بهینه ای از موفقیت انها نیاز دارند که این افراد را متعهد و با عملکرد بالا نگه دارند. کلید انجام این کار هماهنگی برنامه مدیریت استعداد با استراتژی شرکت و تعریف معیارهای مدیریت در تمام حوزه های کاربردی و شناسایی توانمندی های خاص (تحلیلی، فنی، تحصیلی، تجربی) برای رسید به رشد و پیشرفت است.
مدیریت استعداد چیست؟
مدیریت استعداد، مدیریت استراتژیک جریان استعداد در یک سازمان است. هدف و مقصود آن تصمین عرضه مطلوبی از استعدادها به منظور انطباق افراد مناسب با مشاغل مناسب در زمان مناسب بر مبنای اهداف استراتژیک سازمان است. همچنین در تعریفی دیگر مدیریت استعداد دربرگیرنده تمامی فرایندهای منابع انسانی، مدیریت امور و فناوری هاست. مدیریت استعداد عموما به معنای کاوش، کشف، انتخاب، حفظ و نگهداری، توسعه، بهسازی، به کارگیری و بازسازی نیروی کار است. برخی محققان” مدیریت استعداد را از دید افراد مختلف متفاوت میدانند و آن را از سه جنبه بررسی میکنند: اول، فرآیند توسعه و پرورش کارکنان جدید با مصاحبه، استخدام و آشناسازی با سازمان به طوری که افراد جدید با فرهنگ سازمان همراه شوند؛ دوم، توسعه و نگهداری از کارکنان موجود در سازمان؛ سوم، جذب افراد با مهارتهای بالا برای کار کردن در سازمان.
فواید برنامه مدیریت استعداد
مدیران کسب وکار که خواهان بهترین اجرای فرایند مدیریت استعداد هستند، بیشتر از رقبای خود برای رقابت در محیط اقتصادی جهانی و سرمایه گذاری روی فرصتهای جدید باید اماده شوند. موفقیت حقیقی هنگامی بدست می آید که سازمانها کاری فراتر از رویکردهای طولانی مدت خود انجام دهند. انها باید با پیش بینی و کسب فرصتهای جدید پیش از بقیه بازار را از آن خود کنند. یک برنامه مدیریت استعداد استراتژیک به شما این امکان را میدهد که:
- به جای منفعل و واکنش پذیر بودن، فعال باشید.
- مهارتهای اصلی را برای توسعه و پیشرفت کارمندان خود فراهم کنید و هزینه های اموزشی را با تمرکز بر حوزه های توسعه کلیدی کاهش دهید.
- روند استخدام خود را با شناسایی کارمندان با کیفیت عملکردی بالا بهبود خواهید بخشید.
تمرکز بر الزامات شایستگی
مدیریت استعداد بر این موضوع تمرکز دارد که افراد چگونه به سازمان وارد میشوند و رشد میکنند. مدیریت استعداد بر الزامات شایستگی تمرکز دارد و این که چگونه افراد در درون سازمان یا بیرون از آن حرکت کنند. در مدیریت مؤثر استعدادها، نیازهای کمی و کیفی سازمان به استعدادها بر اساس راهبرد و اهداف کسب و کار تعیین میشود. استعداد، از گردش افراد در سازمان حاصل می شود: چگونه آنها وارد سازمان میشوند، مهارتهای خود را توسعه میدهند و به سمت بالا یا بیرون سازمان حرکت میکنند.
هماهنگی اهداف شخصی با استراتژی های سازمان
بهترین برنامه مدیریت استعداد باید هماهنگ با برنامه استراتژیک سازمان و نیازهای کلی کسب و کار باشد. هماهنگی اهداف یک ابزار مدیریتی قوی است که نه تنها نقش های شغلی را برای کارمندان خاص را مشخص میکند، بلکه ارزش جاری کارمندان برای سازمان را مشخص میسازد. هنگامی که شما کارمندان را در کارشان از طریق هماهنگی اهداف متعهد میسازید، این حس مالکیت کارمندان در موفقیت نهایی شما تاثیرگذار است: آنها بیشتر متعهد به سازمان میشوند و به سطوح بالای عملکرد شغلی خواهند رسید.
اهمیت حفظ کارمندان مستعد
جالب است كه افراد مستعد خود نیز میدانند که انتخابهای شغلی بيشتری پيش رو دارند. اين امر تا حدی ناشي از تغييرات زيادی است كه در ارزشهای نيروی كار و خصوصا استعدادها به وجود آمده است. نگرش كاركنان نسبت به شغلشان در معرض چالش قرار گرفته است و آنها بیش از پیش به هدف خود از کار کردن و ایجاد توازن بين كار و زندگي شخصي توجه دارند. افرادی كه از توانايیهای بالقوه بيشتری برخوردارند در صدد چانه زني با كارفرمايان براي عقد قراردادهاي بهتر برميآيند و به محض اينكه انتظاراتشان برآورده نشود اقدام به تغيير شغل میكنند. تحت اين شرايط لازم است كه برنامه ريزی صحيحی براي مديريت موفقيتآميز منابع انساني با استعداد سازمان اجرا شود. سازمانها بايد مديريت استعدادها را متناسب با ساختار و فرهنگ خود به كار گيرند. سیاست Pay For Performance یعنی پرداخت در ازای عملکرد یکی از بهترین رویکردهای انگیزنده بخشی در سازمانهای امروزی باشد که بسیاری از مدیران ان را به کار میگیرند. آنها میزان عملکرد کارمند در مقایسه با رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده و با استفاده از ابزارهایی چون فیدبکهای 360، معیارهای هماهنگی با اهداف، عملکرد و داده های بازنگری و … بررسی کرده و در قبال ان به کارمندان پاداش میدهند. بعضی سازمان ها نیز از سیستم ارزیابی کارمند برای کمک به بهبود انگیزه او برای رسیدن به فرصتهای بالقوه استفاده میکنند.
ارتباط با نویسنده:
hoda.rezaeii@yahoo.com
لینک کوتاه: