بررسی  تخصصی آن چه در دوران فیلترینگ تلگرام بر استارتاپ های کشور گذشت

0
628
بررسی  تخصصی آن چه در دوران فیلترینگ تلگرام بر استارتاپ ها گذشت|کالاسودا

 

با حضور ۵ مدیر استارتاپ های مطرح کشور

گزارش گر ، تدوین و تنظیم کننده ؛ رویا پاک سرشت

royapakseresht@gmail.com

 

بررسی  تخصصی آن چه در دوران فیلترینگ تلگرام بر استارتاپ ها گذشت|کالاسوداشکی نیست که یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی در ایران تلگرام است . پیغام رسانی که از یک سو ، بار روابط فامیلی و دید و بازدید های مجازی را به دوش می کشد و از سویی دیگر ،برای بسیاری از فعالان اقتصادی فرصتی برای توسعه کسب و کارشان فراهم کرده است .

با این وجود فیلترینگ ۲ هفته ای این ابزار باعث شد بسیاری از کاربران نا امید شوند ، برخی به دنبال فیلترشکن باشند و برخی دیگر نیز ضررهای مالی را تجربه کنند . در کنار همه این ها انتشار خبرهای ضد و نقیض در خصوص رفع یا ادامه فیلترینگ به التهابات موجود در فضای جامعه دامن می زد .

گرچه فیلترینگ تلگرام پایان یافته اما خبر به چالش کشیده شدن بالغ بر ۹ هزار کسب و کار تلگرامی طی دوران فیلترینگ ، یک زنگ خطری آشکار برای تمامی فعالان عرصه تکنولوژی و به ویژه برخی استارت آپ ها به صدا دراود . بر همین اساس ، این هفته با ۵ چهره سرشناس در عرصه فعالیت های استارت آپی به گفتگو نشستیم تا مروری داشته باشیم بر آن چه در دوران فیلترینگ بر استارت آپ ها گذشت و تلاش کردیم پاسخی پیدا کنیم برای سوالات فعالان این عرصه . با ما همراه باشید :

 

ایجاد فضای نا امنی در استارتاپ ها به ضرر اقتصاد کلان است

حسین اخلاقپور مدیرعامل استارتاپ استادکار

یکی از دلایلی که باعث می شود محدود شدن اینترنت یا بستن کانال های تلگرامی موجه باشد ، مبحث امنیت ملی است . درواقع نهادهای ناظم بر قانونمندی جامعه معتقدند اگر این محدودیت ها را اعمال نکنند، امنیت جامعه به خطر می افتد. به هر حال بخشی از مکانیزم امنیت برای تامین جانی و بخشی دیگر برای امنیت مالی و اقتصادی جامعه است.

اما این نکته نیز حائز اهمیت است که به تغییرات جامعه توجه کنیم و بدانیم مدیایی که مردم برای امرار معاش و توسعه اقتصادی استفاده می کنند، تغییر کرده است. درواقع زمانه به شکلی نیست که تنها مشاغلی مثل مغازه داری، خرید و فروش و تولید و ساختمان سازی و … پولساز باشند .

بلکه بخشی از این درامدزایی ها از طریق فعالیت های آنلاین و مجازی است . درواقع رسانه هایی که مبتنی بر اینترنت هستند، عضو مهمی از بخش امرار معاش اقشار جامعه و اقتصاد کشور را تشکیل می دهند . بنابراین زمانی که شرکت های نوپا احساس کنند مدیا و رسانه شان امنیت ندارد و هر لحظه ممکن است با اتفاقات مختلف قطع شود ، دچار یک حس نا امنی مداوم خواهند بود .

فرض کنید من بدانم که هر روز قرار است گروهی معترض در یک خیابان مشخص حضور داشته باشند، بنا براین من دیگر اعتمادی به خیابان مذکور نخواهم داشت و مسیرم را تغییر می دهم و در صورت حضور در آن خیابان هر لحظه حس نا امنی خواهم داشت .

به اعتقاد من ، از این پس دولتمردان ما باید به این موضوع توجه داشته باشند که این نوع مسدود سازی و فیلترینگ شبکه های اجتماعی محبوب که بیزینس بسیاری را پوشش می دهد (آن هم در دوره ای طولانی و بدون مشخص بودن زمان رفع فیلتر ) به دو گروه ضربه می زند : نخست . شرکت ها نوپا که در حال ارتزاق روی این نوع شبکه های اجتماعی هستند و دوم اقتصاد کل ممکلت است .

در شرایطی که تلگرام فیلتر بود پیشنهاد می شد که مردم از پیغام رسان هایی استفاده کنند که دولتی هستند. اما من مایلم به موضوعی دیگر نیز اشاره کنم ؛ یکی از امکانات شبکه های اجتماعی امکان ابراز نظر و اشتراک گذاری دیدگاه ها است و همین امکان در شرایط بحرانی شاید بتوان به عنوان یک سوپاپ کاهش دهنده اعتراضات عمل کند .

درواقع وقتی مردم بتوانند در فضای مجازی نظرات و مشکلات خود را مطرح کنند تا حدودی از حجم فشار روانی که درگیرش هستند، کاسته می شود . بنابراین وقتی تمامی پیام رسان های عمومی و غیر دولتی مسدود و تنها پیام رسان های دولتی باقی بمانند ، در بلند مدت نتیجه مثبتی بر جای نخواهد گذاشت .

چرا که از یک سو فشارهای روانی افزایش پیدا می کند و از سوی دیگر ، تعداد زیادی از کاربران به سمت شبکه های اجتماعی نامعتبر، وی پی ان ها ، سایت های نامعتبر ، شبکه های ماهواره ای و … رجعت می کنند که اتفاقا دقیقا بر خلاف امنیت ملی ما است . بنابراین وقتی فیلترینگ تلگرام در حد  ۱ الی ۲ روز باشد مشکل حادی ایجاد نمی شود ، اما وقتی مثل تجربه اخیر به مدت طولانی ادامه پیدا می کند ، نوعی نا امنی همه جانبه را موجب می شود .

 

 

یک مدیر موفق همه تخم مرغ هایش را در یک سبد نمی گذارد

مهندس امیرکریمیان بنیانگذار استارتاپ چکاو

از دید من باید از ۲ منظر به این موضوع نگاه کرد . نخست این که آیا فیلتر تلگرام تاثیری بر فضای کسب و کارهای استارتاپی داشت یا نه . که پاسخ این پرسش مثبت است و تا حدودی این تاثیر مشهود بود .

اما پرسش دوم این است که آیا واقعا تلگرام و فیلتر آن تا این حد حائز اهمیت  است که در مدت فیلترینگ تلگرام در رسانه های مجازی و خبرها پررنگ شد؟به نظر من پاسخ این پرسش منفی است . چون ما در جامعه ای زندگی می کنیم که مواردی مثل تلگرام به طور کلی هیچ وقت شرایطی stable  ندارند.

یعنی تفاوتی وجود  ندارد ، ممکن است یک روز اینترنت قطع باشد، روز دیگر شبکه های اجتماعی و در نتیجه ما باید انتظار هر خطری را داشته باشیم، در این شرایط چرا مکانیزمی مثل دیجیکالا به شدت متضررنمی شود ؟شاید چون دوراندیشی داشته. حتی اگر شما یک مغازه دار باشید ، ممکن است با بسته شدن مسیر یک کوچه (که مغازه تان به آن منتهی می شود ) متضرر شوید . بنابراین من معتقدم یک صاحب کسب و کار باهوش ، فردی است که قادر باشد کانال های مختلف را برای پیشبرد فعالیت های خود مورد استفاده قرار دهد .

نه این که تنها متکی به یک اپلیکیشن یا برنامه پیام رسان باشد و به عبارتی تمامی تخم مرغ هایش را در یک سبد جای دهد .

از سوی دیگر، کانال های تلگرامی کمترین میزان هزینه را برای پشتیبانی از کسب و کارها صرف می کنند ، چرا که معمولا این نوع کسب و کارها را می توان در مکان هایی راه اندازی کرد که ملک تجاری محسوب نمی شوند و در نتیجه ، هزینه های ملک تجاری را پرداخت نمی کنند و … بنابراین با توجه به عدم هزینه ای که برخی از این کسب و کارها در جریان کار خود دارند، در نتیجه قطع شدن تلگرام نیز اتفاق خاصی را به آن ها تحمیل نمی کند.

اگرچه لازم است به این نکته هم اشاره کنم که گرچه دسترسی به تلگرام در این مدت تا حدودی محدود شده بود، اما نمی توان گفت دسترسی کلا قطع شده بود .در همین مدت نیز برخی از افراد با کمک روش هایی به تلگرام دسترسی داشتند. در کنار همه این ها شاید بد نباشد به این نکته نیز اشاره کنیم ، که وقتی دسترسی به تلگرام و شبکه هایی مشابه قطع می شود . صرفا کسب و کارهای نوپا و استارتاپی نیستند که ضربه می خورند، بلکه برخی از بیزینس ها و کسب و کارهای سنتی نیز متحمل ضرر می شوند.

برای مثال سفارش برخی اجناس به تولید کننده ها(عمده فروشی ،خرده فروشی و …) طی سال های اخیر به شدت به سمت غیرحضوری و آنلاین گرایش پیدا کرده است .

 
 

تلاش برای اشتغالزایی با فیلترینگ تلگرام در تضاد است

علی فریدونی مدیر فنی استارتاپ پیگیر

تلگرام یک شبکه اجتماعی ساده نیست ، به ویژه بین قشری که به نوعی تخصص های مبتنی بر IT  دارند ، تلگرام بی شباهت به یک سیستم عامل کاربردی در محیط کار نیست . گروه های متضرر از فیلترینگ تلگرام از یک سو فعالان عرصه فناوری و تکنولوژی بودند و از سوی دیگر، کاربران عادی تر شبکه ها ی اجتماعی . افزون بر این ها تعداد افرادی که از طریق تلگرام بیزینس انجام می دهند نیز کم نیست .

یکی از عوارض جدی فیلترینگ اخیر تزریق حس بلاتکلیفی و ناگریز بودن شرایط برای تعداد زیادی از کسب و کارهای نوپا بود . افزون بر این ها ، وقتی فیلترینگ اینستاگرام برداشته شد ، بسیاری از افراد از رفع فیلتر تلگرام نا امید شدند . چرا که با خود گفتند ، اگر قرار بود تلگرام رفع فیلتر شود ، همزمان با اینستاگرام این اتفاق می افتاد و همین موضوع بر دامن زدن به احساس نا امیدی در فضای برخی از کسب و کارهای استارتاپی کمک کرد .

در کنار همه این ها ذکر این موضوع نیز مهم است که وقتی دولت ما داعیه اشتغالزایی و بستر سازی برای گسترش فعالیت های استارتاپی دارد ،

با اتخاذ تصمیماتی مثل فیلترینگ تلگرام بین بسیاری از کاربران و فعالان تلگرامی نا امیدی پخش می کند . ابهام امیز بودن این ماجرا در کنار رفع فیلتر واتس آپ از دیگر موضوعاتی است که بسیاری از استارت آپی ها را سردرگم کرده است .

به طور کلی تلگرام یک پلتفرم همه جانبه و مفید برای کسب درامد است و تنها به گفتگوی بین کاربران محدود نمی شود ، بنابراین نمی توان با فیلترهای ناگهانی تلگرام بسیاری از شرکت ها و کسب و کارها را فلج کرد . گرچه تلگرام به اندازه ابزاری مثل تلفن فراگیر نیست . اما واقعا یک پلتفرم بیزینس و کسب و کار است .

 

کاهش فروش بزرگ ترین آفت فیلترینگ تلگرام است

مهندس محمد صالح هجینی مدیر بازاریابی استارتاپ همپا

در روزها نخست فیلترینگ ،  تاثیرات منفی پر شماری داشت و با ضرر رساندن و رشد منفی در کسب و کارهای متکی به تلگرام همراه بود ،اما طبق امار با گذشت ۶ روز از محدودیت در اتصال به تلگرام،مطالب فارسی منتشر شده در این شبکه اجتماعی  روند صعودی و همگرا به سابق به خود گرفت

بی شک،همزمان با ریزش کاربران و عدم دسترسی همه افراد ،کاربران این شبکه اجتماعی کمتر شد،اما اکثریت مشتریان کسب و کارهای تلگرامی innovator جامعه محسوب میشوند که باتوجه به قابلیت ها و امکانات تلگرام ،به استفاده از این شبکه اجتماعی ادامه میدهند .

با تقریب خوبی میتوان گفت که کسب و کارها همه فروش خود را از دست نمیدهند و با افت فروش نسبی مواجه میشوند اما این موضوع برای همه کسب و کارهای تلگرامی صدق نمیکند و برخی از این کسب و کارها با وجود محدودیت ها ،دیگر قابلیت اجرا ندارند و مجبور به تغییر فضای کسب و کار خود یا تعطیلی آن میشوند.

درصورت فیلترشدن دائمی تلگرام ،کسب و کارهای میتوانند به عنوان یک فرصت به این اتفاق نگاه کنند و کسب و کار خود را از فضای مجازی و تلگرام به نرم افزار های اندروید و iOS منتقل کنند و در ابعاد بزرگتر به توسعه کسب و کار خود بپردازند.

با این حال امیدوارم  محدودیت دائمی در  شبکه های  اجتماعی وجود نداشته باشد و کسب و کارها بتوانند به روند رشد سابق خود بازگردندد و ضرر و زیان کمتری را متحمل شوند.

 

اخبار ضد و نقیض ذهن استارتاپ ها را درگیر می کند

محمد شاهبندی مدیر استارتاپ بامارو

طی روزهای فیلترینگ بسیاری از کسب و کارهای تلگرامی متحمل خساراتی شدند و با ریزش شدید کاربران خود رو به رو بودند. متاسفانه اوضاع برای برخی تا جایی پیش رفت که به مرز ورشکستگی رسیدند . این موضوعات در نهایت و در بلند مدت اقتصاد کشورمان را تحت تاثیر قرار خواهد داد و تبعات منفی خود را به مرور نشان می دهد .

از طرفی یکی از مواردی که طی روزهای فیلترینگ بسیار مخرب بود، نظرات ضد و نقیضی بود که از سوی مقامات مختلف مطرح می شد . از یک سو یک مقام مسئول می گفت ، مدیران تلگرام باید تعهد دهند و از سوی دیگر یک مقام خبر از موقت بودن فیلترینگ می داد . این در حالی بود که حتی خبر دائمی بودن فیلترینگ نیز به گوش می رسید و این حجم از خبرهای متناقض، ذهن کاربران و فعالان استارتاپی را نیز به هم می ریخت.

بنابراین ما در مدت فیلترینگ شاهد یک پاسخ مناسب ، همه جانبه و دقیق از سوی مسئولین نبودیم . بسیاری از کاربران طی روزهای فیلترینگ با تکیه بر فیلتر شکن ها به سراغ شبکه های اجتماعی محبوب خود می رفتند ، اما متاسفانه همین موضوع دروازه را برای ورود بسیاری از محتواهای نامناسب به تلفن های هوشمند کاربران می گشود ، موضوعی که شاید تا پیش از فیلترینگ اساسا وجود نداشت یا به مقدار کم و آن هم از سوی کاربرانی خاص اتفاق می افتاد .

در مجموع ابهام و خبرهای ضد و نقیض را شاید بتوان مهم ترین آفات فیلترینگ طی روزهایی دانست که تلگرام فیلتر شده بود .