نوستالژی: چه عواملی سبب موفقیت شگفت‌انگیز کنسول پلی‌استیشن 1 شدند؟

0
391

در اوایل ماه سپتامبر، کنسول دوست داشتنی و پرطرفدار شرکت سونی، یعنی پلی‌استیشن 1، 25امین سالگرد تولد خود را جشن گرفت و هر چه بیشتر، به یک تاریخ و بخشی جدا نشدنی از صنعت بازی‌های ویدیویی تبدیل شد. در این مطلب قصد داریم بررسی کنیم که چه عواملی سبب موفقیت شگفت انگیز کنسول پلی‌استیشن 1 شدند؟ با کالاسودا همراه باشید.

شاید هم‌اکنون که به شرکت سونی و تیم پلی‌استیشن این شرکت نگاه کنیم، برایمان تصور این که آن ها در زمانی قصد داشتند تا برای اولین بار یک سخت افزار و سیستم گیمینگ منتشر کنند، برایمان سخت شود. سونی که پیش از آغازِ‌ برندی به نام پلی‌استیشن، با شرکت نینتندو همکاری می‌کرد و شریک تجاری بسیار خوبی برای آن‌ها محسوب می‌شد، از مقطعی به صورت جدی تصمیم گرفت برند و سیستم منحصر به فرد خود را خلق کند و به طور جدی پا به عرصه صنعت ویدیو گیم بگذارد. پس از توافقات با نینتندو، سونی حتی از کارِ خود مطمئن نبود و برای ساخت و تولید یک سخت افزار گیمینگ، مردد بود. به همین دلیل، مدیران وقتِ سونی به سراغ مدیرانِ وقت شعبه‌‌ی آمریکای شرکت سگا (Sega) رفتند تا از شرکتی که ساخت کنسول های بازی در آن زمان برایش به یک عادت تبدیل شده بود و خود را غول صنعت معرفی می‌کرد، مشورت و راهنمایی بگیرند اما برخوردِ نه چندان دوستانه و همکارانه‌ی سگا، سونی را به حال خود رها کرد.

 پس از انتشار پلی‌استیشن 1 اما موفقیت فوق‌العاده این کنسول خیلی سریع در سراسر جهان اثبات شد. اولین نکته‌ای که باعث می‌شد پلی‌استیشن 1 به یک خرید اجباری تبدیل شود، رویکرد نوین و به روز سونی در نمایش بازی های ویدیویی با گرافیک سه بعدی بود. در واقع پلی‌استیشن 1 در دنیای کنسول ها، مصادف است با آغاز دوره سه بعدی شدن بازی‌ها و جذابیت هایی که این عناوین سه بعدی به همراه داشتند، مردم را به خرید کنسول کم نقص سونی تشویق کرد. علاوه بر این، یکی از دلایلی که باعث می‌شد پلی‌استیشن 1 در رقابت با کنسول‌های بزرگِ شرکت های رقیب، مانند سگا سترن (Sega Saturn) و آتاری جگوار (Atari Jaguar) و نینتندو 64 و 3DO که تقریبا در یک بازه زمانی منتشر شدند، پیش بیفتد، قیمت خوب و راضی کننده آن بود. پلی‌استیشن 1 با قیمت 299 دلار عرضه شد و به غیر از کنسول نینتندو 64، باقی کنسول های خانگی آن دوره، قیمتی به مراتب بالاتر از کنسول سونی داشتند. همه این موارد باعث شدند تا پلی‌استیشن 1 به اولین کنسول خانگی تاریخ تبدیل شود که به فروش 100 میلیون واحدی دست پیدا می‌کند.

علاوه بر خودِ کنسول، کنترلر پلی‌استیشن 1 نیز یکی از عوامل حتمی موفقیت شگفت انگیز آن محسوب می‌شود. طراحی کنترلر اولیه پلی‌استیشن 1 شاید خیلی لوکس و زیبا نبود اما یک تکامل بی نظیر برای تجربه بازی های ویدیویی بزرگسالانه تر (مانند عناوین شوتر) به حساب می‌آمد. کمی بعد و پس از انتشار اولین مدل از کنترلر دوال شاک (DualShock)، همه چیز خیلی حرفه‌ای تر و بهتر شد و بازی‌هایی مانند Ape Escape و Wipeout 3 و MediEvil و Spyro و نسخه‌های Medal of Honor به طور کامل روی استیک‌های دوتایی کنترلر کنسول نسل پنجمی سونی حساب باز کرده بودند و به نتیجه فوق‌العاده‌ای نیز رسیدند. طراحی بی نظیر دوال شاک باعث شد تا هنوز پس از گذشت 20 و اندی سال، طراحی کنترلرهای امروزی با همان ساختار باشد و به یک عامل تاریخی دیگر تبدیل شود.

و در آخر، به برگ برنده دیگر سونی و پلی‌استیشن 1 می‌رسیم و آن، بازی های انحصاری و فرست پارتی است. سونی که همیشه به عرضه بازی های انحصاری خوب و با کیفیت برای کنسول های خود معروف است، با پلی‌استیشن 1 سفر جادویی خود را آغاز کرد و این رسم در 25 سالی که از عمر پلی‌استیشن می‌گذرد نیز صادق بوده است. هر فردی با هر سلیقه ای می‌توانست بازی مورد نظر خود را در بین عناوین پلی‌استیشن 1 پیدا کند؛ از نقش آفرینی و ماجرایی و شوتر بگیرید تا عناوین ترسناک و سکو بازی. از Resident Evil و Gran Turismo بگیرید تا Metal Gear Solid و Crash Bandicoot و… که عصری طلایی را رقم زدند.

25 سال از آغاز سفر شگفت انگیز پلی‌استیشن گذشته و می‌توان برای هر نسل و دوره‌ی این برندِ محبوب و دوست داشتنی، دلایل بی شماری برای محبوبیت و موفقیت شگفت انگیز آن‌ها آورد. از آن جایی که سونی قصد ندارد قطار خود را به این راحتی‌ها متوقف کند، برای 25 سال بعدی سفرِ پلی‌استیشن آماده هستیم.

نظر شما در مورد کنسول پلی‌استیشن 1 و موفقیت شگفت انگیز آن چیست؟

عضویت
مطلع شدن از
guest
0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش همه دیدگاه ها